Neighbors, fences and easements
Can I stop a neighbor from crossing my land if they've used that path or driveway for years?
Based on an interview with Josué Cristóbal Guerrero, Founding Partner, recorded .
The short answer
It depends on whether they ever had your permission. Open use of a shared driveway or path for more than five years without permission can create what is called an unperfected prescriptive easement. To put it on record, the neighbor needs a judgment in a quiet title lawsuit. If the use was by permission, it cannot ripen into a right at all.
What gives the neighbor a claim
The classic cases are non-exclusive: a shared driveway, a path, a section of land with a shed on it, where both sides can still use the area. Five years of open, continuous use without the owner's permission is what can create the right. A judge's ruling is what perfects it. Do not assume blocking the path after year five ends the claim.
If you are fenced out of the area entirely, the neighbor is claiming exclusive use, and in California a prescriptive easement generally cannot be exclusive.
What protects you as the owner
Permission. Once the use is permissive, it is not hostile, and it never turns hostile just because time passes. California also lets an owner post a statutory sign at each entrance or every 200 feet along the boundary, which stops any new use from ripening into an easement.
Be careful about scope. An easement covers only what was actually used without permission. A neighbor you allowed to drive through who also laid a utility line without asking may have no driveway right and a real claim to the pipe.
- Civil Code section 1008. Use never ripens into a prescriptive easement if the owner posts the statutory permission sign.
This answer is general information about California law and is not legal advice for any specific situation. Deadlines and exceptions turn on your facts. Code sections were checked against California Legislative Information on November 4, 2026.
Call (800) 997-8008Related practice
In our offices
Tell us about the property.
Call our intake team. If your matter fits, we schedule a free 30-minute consultation with an attorney. Document review starts after you retain us.
Call (800) 997-8008